דילמה לא פשוטה ניצבת בפניו של מנהל או בעל חברה כאשר מתגלה כי עובד בחברה גנב כסף מהחברה; האם להגיש תלונה במשטרה נגד העובד?
כאשר החברה מצליחה להגיע להסדר עם העובד שהוא יחזיר חלק מכספי הגניבה לחברה ללא צורך בהליכים משפטיים אין באמת לחברה כל סיבה להגיש תלונה במשטרה.
הדילמה מתעוררת כאשר העובד הגנב לא שיתף פעולה עם החברה ולא החזיר את כספי הגניבה, אפילו לא את חלקם. ברור שתלונה במשטרה לא תחזיר לחברה את הכסף שנגנב על ידי העובד. למה איפוא לטרוח ולהגיש תלונה, שלעיתים קרובות כרוכות בתשלום שכר טרחה לבעלי מקצוע שיכינו כראוי את התלונה?
הגשת תלונה במשטרה לאחר גניבה של עובד מהעסק
ראשית אסביר כי הגשת תלונה במשטרה היא כמו שיגור טיל ללא אפשרות השמדה עצמית. ברגע שהוגשה תלונה למשטרה המתלונן אינו "הבעלים" של התלונה. גם כאשר ישתנו הנסיבות והמתלונן יפנה למשטרה ויבקש לבטל את תלונתו, המשטרה לא חייבת להיענות לבקשתו.
אומנם כבר ראיתי בקריירה המקצועית שלי מקרה בו המתלונן ביקש לחזור בו מהתלונה, זאת כחלק מהסדרים בהליכים אזרחיים. למזלו של המתלונן הפרקליטות שמחה מאוד על הבקשה לביטול התלונה, שכן זה פתר אותה מטיפול בעוד תיק, אבל ייתכנו מקרים בהם המשטרה והפרקליטות יחשבו כי יש חשיבות ציבורית להמשיך בהליכים, ולא ייעתרו לבקשת המתלונן למשוך את התלונה.
יש חברות שהחלטת הנהלה היא שבמקרה של גניבה על ידי עובד תוגש תלונה למשטרה נגד העובד, כחלק ממערכת ההרתעה והחינוך של העובדים.
להגשת תלונה במשטרה יש יתרון גדול. אם ההליך הפלילי מסתיים לפני שמסתיים ההליך האזרחי אזי פסק הדין בהליך הפלילי הוא הוכחה בהליך האזרחי. סדר דין זה יכול לחסוך למעביד התובע את העובד שגנב הרבה זמן וכמובן הוצאות משפטיות רבות.
אם החברה מחליטה להגיש תביעה נגד העובד שגנב רצוי גם להגיש תלונה במשטרה.
כבר ראיתי מספיק מקרים שהשופט בהליך האזרחי, שואל את ב"כ החברה: "האם החברה הגישה תלונה במשטרה?" מבוכה רבה נגרמת לחברה, שלא הגישה תלונה במשטרה, כאשר השופט תמה, בקול רם, מדוע, אם אכן התרחש אירוע כה חמור, מדוע החברה לא טרחה להתלונן כנגד העובד במשטרה. כל תשובה תישמע כתירוץ לא מוצלח.
כאשר החברה מחליטה להגיש תלונה במשטרה רצוי לעשות זאת באופן מקצועי ולא "למרוח". משלוח מכתב לתחנת המשטרה עם פרטי האירוע אינו רציני. במשטרה גם יתייחסו לזה כך, והמכתב יונח בארון של חוקר, וימות מיתת נשיקה.
התלונה חייבת להיות מגובה במסמכים כדי להוכיח את החשדות נגד העובד, כאשר עבור כל סכום שנגנב יש להציג ראיות. לא ניתן להסתפק במדגם, כי במקרה כזה המשטרה תוכל לחקור רק את המקרה הנתמך במסמך.
באחד המקרים היותר מורכבים בהם התבקשתי על ידי חברה להגיש תלונה במשטרה הופעתי למתן עדות במשטרה כמומחה כלכלי מטעם החברה כשמונה פעמים.
החוקרת דרשה שאציג לה את נתיב הגניבה עבור כל סכום וסכום, כשהוא מגובה במסמכים. מאחר והעובד הגנב טרח להסתיר את הגניבות באמצעות רישומים כוזבים במערכת הנהלת החשבונות של החברה, הייתי צריך להביא את הרישומים בהנהלת החשבונות.
כדי להוכיח כי העובד החשוד ביצע את הרישומים הכוזבים הדפסתי מתוך מחשב החברה, באמצעות שאילתה מיוחדת שנבנתה בסיוע אנשי התמיכה של מערכת הנהלת החשבונות, את ה – LOG של כל פקודה בהנהלת החשבונות.
רק אחרי שהבאתי לחוקרת את כל המסמכים המוכיחים את החשד לגניבה, ואת ההוכחות לרישום הכוזב בספרי החברה, המשטרה עצרה את החשוד.
המאמץ הרב שהושקע בהגשת התלונה השתלם מאוד, שכן העובד הודה בעבירות המיוחסות לו בכתב האישום.